För dig som ännu inte haft möjlighet ett stifta bekantskap med den legendariska korvrätten kan man enkelt beskriva den som en stekt orökt (alltså vit) bratwurst, dränkt i en ketchupliknande sås och toppad med massor av curry. I praktiken är det naturligtvis inte så enkelt, att skapa den perfekta currywursten är en hel vetenskap - förstås. Vi är ju i Tyskland.
"Einmal Currywurst mit Pommes". |
Enligt legenden skapades currywursten i slutet av fyrtiotalet av korvkioskägarinnan Hertha Heuwer (som av en märklig slump bar hon samma namn som Berlins främsta fotbollslag). En regnig kväll när kunderna uteblev, började hon experimentera fram en ny sås med de ingredienser som fanns i kiosken. Det sägs att Berlin vid den här tiden hade ett kraftigt överskott av curry. Den hade levererats via de allierades luftbro under Berlinblockaden, men inte utnyttjats i någon större utsträckning eftersom curry var en minst sagt främmande fågel i den traditionella berlinska matlagningen. Hur curryn letat sig in i Frau Heuwers korvkiosk förtäljer däremot inte historien. Men man ska ju aldrig kolla en bra story.
Klassisk enkel currywurst på Curry 36 i Kreuzberg. Pappskivan den ligger på är även den en del av legenden. Den givna drycken till är - åtminstone i mina ögon - det lokala ölet Berliner Kindl. |
Oavsett hur själva tillkomsten gick till, började Frau Heuwer sälja den nya rätten i sin kiosk i den västberlinska stadsdelen Charlottenburg i september 1949. Currywursten blev snabbt en succé och spred sig över hela Berlin. Upphovskvinnan höll dock originalreceptet hemligt ända till sin död 1999, så en lång rad olika varianter på såsen skapades i olika delar av staden.
Eftersom muren ännu inte rests, spred sig snart den nya korvrätten till Östberlin. Här fanns vid denna tid en enklare korv, utan skinn, som fick utgöra basen i den östliga versionen. När du beställer din currywurst får du därför än idag frågan om du vill ha den "mit oder ohne Darm", alltså med eller utan skinn. En fråga som minst sagt var förvirrande för mig när jag fick den första gången. I synnerhet som "Darm" egentligen betyder "tarm".
Zur Bratpfanne i Steglitz har serverat korv till berlinarna sedan 1949. |
Idag hittar man currywursten överallt. Du kan avnjuta den på restaurang som en hel maträtt med allsköns tillbehör. Men det klassiska sättet att äta den på är i någon av de hundratals "Imbiss"-kiosker som finns utspridda över hela staden. En äkta currywurst serveras på en avlång papptallrik, naturligtvis särskilt framtagen för ändamålet. Den ska vara lätt att äta och är därför uppskuren, en liten gaffel är ett obligatoriskt tillbehör, och serveras med eller utan pommes frites, "Pommes" på tyska.
Vissa påstår att currywursten föddes i Hamburg redan 1947. Alla med hjärtat i Berlin avfärdar naturligtvis detta som ett förvirrat rykte. Det enda belägget är dessutom en roman av författaren Uwe Timm. Och alla som sett Frau Heuwer med emfas hävda sin upphovsrätt (intervjuer finns på YouTube) kan inte tro annat än att Berlin är dess hemstad. Ett tag fanns till och med ett helt fantastiskt currywurstmuseum, men tyvärr stängdes det för något år sedan.
3 klassiska currywurstställen i Berlin
Curry 36, Mehringdamm 36, Kreuzberg
Enligt många Berlins bästa currywurstkiosk. Köerna kan därför vara långa vid lunchtid, men priserna är låga. Servicen är klassiskt berlinskt kärv, men stämningen ändå gemytlig.
Konnopkes Imbiss, Prenzlauer Berg
Östberlins främsta fanbärare av stadens symbolrätt och dessutom Berlins äldsta ännu verksamma currywurstkiosk. Ligger direkt i anslutning till U-Bahn Eberswalder Straße.
Zur Bratpfanne, Steglitz
Ägs sedan 1949 av familjen Mosgraber (på svenska ett klockrent namn på en korvkioskägare, tyvärr funkar det inte lika bra på tyska) och därmed en av stadens äldsta kiosker. (U-Banh Rathaus Steglitz).
Dessutom serveras en utsökt currywurst på restaurang Ständige Vertretung på Schiffbauerdamm (stora bilden överst i inlägget, U-Bahn Friedrichsstraße). Leta efter "Altkanzlerfilet" i menyn och låt dig väl smaka. Gute Appetit!