Pergamonaltaret på 1990-talet. Just nu är det stängt för renovering, men öppnas åter i början av 2020-talet. |
är där, oavsett om de tycker att det är intressanta eller inte. Den som är i Paris missar knappast Eiffetornet, Barcelonabesökaren skippar sällan La Sagrada Familia och i Rom rundar man näppeligen varken Spanska Trappan, Colosseum och... Ja, ni fattar.
Östberlin hade inte särskilt många sådana pangattraktioner. Tvärtom hade staden av lätt insedda skäl lite svårt att locka besökare från den västra sidan av järnridån. Egentligen lite konstigt med tanke på att mycket av det historiska Berlin låg i öst, men grå murar, arroganta Stasivakter och illaluktande Trabanter kan släcka entusiasmen hos den mest härdade upptäckare. Men mitt i allt det grå fanns ändå en guldklimp, en attraktion som trots allt satte DDR-huvudstaden på Europas turistkarta: Pergamonmuseet.
Det enorma museet mitt i centrala Berlin är fortfarande en av Berlins toppsevärdheter och Tysklands mest besökta museum. För den oinvigde kan det kanske verka lite konstigt att ett museum om främst antiken lockar 1,4 miljoner besökare per år. Men Pergamon är inget klassiskt prylar-bakom-glas-museum, även om det finns sådant här också. Pergamon visar husen. Från tak till golv. Och detta dessutom inomhus. Låter det bisarrt? Det är det.
Jag som tjugosexårig tyskastudent med gammal hederlig bandspelarljudguide ordentligt instoppad i öronen. Inget för den med bacillskräck. |
Babylon Berlin. Alltså inte TV-serien. Utan på riktigt. |
Men oavsett graden av engagemang för svunna civilisationer är det är svårt att inte imponeras av den enorma blå Ishtarporten från Babylon och alla andra palats och tempel som fyller de jättelika salarna. Förutom de olika byggnaderna finns här rum efter rum fyllda av små och stora föremål från de flesta större forna civilisationer. Både fest och vardagsliv skildras, själv minns jag nog mest en mångtusenårig text där en stolt herre berättade om det vattenledningssystem han just skapat. Sällan blir historien så nära som just i dessa små vardagliga beskrivningar. Gripande är även det vackra bevarade 1600-talsrummet från syriska Aleppo, en plats som idag blivit världsberömd av betydligt dystrare orsaker.
Hela museet genomgår just nu en enorm renovering i halvmiljardeuroklassen som gör att delar är igenbommat. De senaste åren har till exempel det nära 40 meter breda Pergamonaltaret, ett tvåtusen år gammalt grekiskt altare i marmor som givit museet dess namn, varit stängt. Enligt planen ska altaret öppnas i början av 2020-talet och runt 2025 ska hela ombyggnaden vara klar. Men trots några stängda rum och viss röra i området (det kan till exempel vara lite svårt att hitta entrén) är största delen öppet och absolut värt ett besök.
Pampig entré till marknaden i den romerska staden Milet från cirka år 200 e. Kr. |
Pergamonmuseet hör som sagt till Berlins populäraste besöksmål, så räkna med köer om du är där under turistsäsongen. Om du känner ett omåttligt behov av historia kan du köpa olika former av kombinationsbiljetter där du även kan få titta in i Neues Museum med den berömda Nefertiti-bysten, Altes Museum med många historiska skatter och skulptursamlingarna i Bode Museum. Alla ligger de på samma ö, som logiskt nog kallas Museumsinsel (Museumsön).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar